top of page
t_high.png

Van Marseille tot Malta: Een lentecruise dwars door de Middellandse Zee



Wanneer de zon weer kracht krijgt, komt de Middellandse Zee tot leven. Wij nemen u mee aan boord van de MSC World Europa voor een lentecruise langs enkele van de meest iconische havens van Zuid-Europa. Van de Provençaalse charme van Marseille, via de modernistische pracht van Barcelona, langs de middeleeuwse caruggi van Genua tot in Taormina, de muze van Dolce & Gabbana


Een late namiddagzon glinstert over de haven van Marseille wanneer de imposante MSC World Europa haar gasten verwelkomt. Met haar 333 meter lengte en futuristisch design is het cruiseschip een drijvende stad op zee. Reizigers worden verwelkomd met een glas prosecco en zachte pianomuziek in de centrale promenade, die aanvoelt als een elegante winkelgalerij. Om 18:00 uur klinkt het vertreksein. De trossen gaan los, en terwijl de skyline van Marseille achter ons verdwijnt, begint het avontuur pas echt.


Dag 2 – Genua: La Superba

De ochtendzon werpt een warme gloed over de haven van Genua wanneer de MSC World Europa aanmeert in deze eeuwenoude maritieme metropool. Genua is geen stad die zich meteen prijsgeeft – je moet haar verkennen en langzaam maar zeker laat ze haar charme zien. We starten dan ook met een wandeling langs de Porto Antico, de oude haven die begin jaren '90 werd heringericht door architect Renzo Piano, die ook The Shard in Londen ontwierp. Wat ooit een vervallen dokgebied was, is nu een levendig geheel van cafés, musea en het grootste aquarium van Italië – het Acquario di Genova. Voor families een populaire stop, maar wij laten de octopussen links liggen en duiken de oude stad in.

Antiekmarkt in het Palazzo Ducale
Antiekmarkt in het Palazzo Ducale

Ilja Leonard Pfeijffer

La Superba, zoals de stad vroeger genoemd werd, is een doolhof van caruggi – smalle, schaduwrijke steegjes waar het zonlicht nauwelijks doordringt. Hier vind je eeuwenoude winkeltjes, artisanale bakkerijen waar de geur van focaccia je tegemoet komt, en kleine kapelletjes verscholen achter verweerde gevels. Uit de portieken fluisteren Braziliaanse hoertjes je toe. Net op het moment dat het allemaal misschien wat te middeleeuws aandoet, stap je in de Via Garibaldi, een straat vol imposante paleizen uit de Gouden Eeuw – veel ervan nu musea zoals het Palazzo Rosso en Palazzo Bianco, met indrukwekkende kunstcollecties. Genua leeft op straat: het geroezemoes van de markten, het gekletter van kopjes in cafés, de was die tussen de huizen hangt. Rond de Piazza de Ferrari zie je het modernere gezicht van de stad, met brede boulevards en elegante winkels.

De deurklink van het Palazzo Ducale
De deurklink van het Palazzo Ducale

Maar net achter de hoek ben je weer terug in de middeleeuwen. En wie weet kom je net als ons de bekende Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer tegen. Hij woont er in een Palazzo. Zijn relatie met Genua begon toen hij tijdens een fietstocht naar Rome de stad bezocht en besloot er te blijven wonen. ​Genua speelt een prominente rol in Pfeijffers literaire werk. Zijn roman 'La Superba' (2013) is een ode aan de stad en verkent thema's als migratie en identiteit binnen de context van Genua.

De bekende Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer in de straten van Genua
De bekende Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer in de straten van Genua

Bar Al Pisacane III

Voor de lunch raad ik je een terrasje in de wijk Boccadasse aan, een voormalig vissersdorpje dat nu deel uitmaakt van de stad. Hier proeven we verse trofie al pesto – het gerecht waar Ligurië bekend om staat – met uitzicht op een rustige baai vol kleurige bootjes.


Of waarom geen taxiritje naar Nervi iets buiten Genua. Wanneer je voor het station staat, wandel je zo’n 40 meter naar links en duikt de tunnel in om uit te komen aan een prachtige wandelstrook aan zee. Begeef je opnieuw naar links tot je aan de Bar Al Pisacane III komt, zo losgerukt uit een film van Fellini. Zet je neer aan een tafeltje en stop je smartphone weg. Of je nu in het jaar 1995 of 2025 bent, je zal het verschil niet merken. Er zijn zo goed als geen toeristen, enkel locals. Bestel een granita con panna en smelt voor enkele seconden uit deze wereld weg.


Terug aan boord van de MSC World Europa, wacht een heel ander soort luxe. Terwijl de zon langzaam boven de Ligurische kust wegzakt, schuiven we aan voor een aperitief met uitzicht.

Granita con panna bij Bar Al Pisacane III
Granita con panna bij Bar Al Pisacane III

Dag 3 – Civitavecchia: Rome lonkt

Civitavecchia is de poort tot Rome, en de meeste passagiers kiezen dan ook voor een daguitstap naar de Eeuwige Stad. Wie kiest voor een meer ontspannen tempo, blijft in Civitavecchia en flaneert langs de promenade of geniet van verse vis in een lokaal restaurant.


De weg naar Rome kan simpel zijn, maar duur. Een taxi kost je al snel 250 euro heen. En dan moet je nog terug. Best neem je daarom de shuttle tot het station van Civitavecchia en dan de trein naar Rome Termini. Kostprijs zo’n 6 euro. Een uurtje in een overvolle trein moet je er dan wel even bijnemen. Bereid je tripje dus goed voor, want je hebt geen zeeën van tijd.

De Eeuwige Stad
De Eeuwige Stad

Terrazza Ciampini

Wij nemen in Roma Termini de metro naar de Spaanse Trappen en kiezen voor een stijlvolle, lichte lunch in Terrazza Ciampini met een adembenemend uitzicht over de daken van Rome. Gasten kunnen genieten van klassiekers zoals tonnarelli cacio e pepe en spaghetti alle vongole. Daarnaast biedt de pizzeria een scala aan ambachtelijke pizza's.​ Geen bezoek aan Terrazza Ciampini is compleet zonder het proeven van de beroemde Tartufo Ciampini. Deze delicatesse, een erfenis van de familie, bestaat uit een bolletje chocolade-ijs met een kern van gekonfijte kers en stukjes pure chocolade. Het wordt geserveerd met een toefje slagroom en is een favoriet onder zowel locals als toeristen. ​

Vanuit  Terrazza Ciampini heb je een mooi zicht op de Romeinse daken
Vanuit  Terrazza Ciampini heb je een mooi zicht op de Romeinse daken

Spaanse Trappen

We hebben nog even tijd om langs de Scalinata di Trinità dei Monti af te dalen. Die Spaanse Trappen zijn een symbool van Romeinse elegantie, diplomatieke intriges en culturele grandeur. Gebouwd tussen 1723 en 1726 met geld van een Franse diplomaat, zijn de 135 treden bedoeld als monumentale verbinding tussen het levendige Piazza di Spagna en de serene kerk van Trinità dei Monti. Ironisch genoeg werd dit iconische Franse project vernoemd naar Spanje, vanwege de nabijheid van de toenmalige Spaanse ambassade. Kunstenaars, dichters en filmmakers vinden hier sinds eeuwen hun muze. Audrey Hepburn likte er ooit aan een gelato in Roman Holiday, terwijl modehuizen er catwalks creëerden in de open lucht. Aan de voet van de trappen ligt de Fontana della Barcaccia, een fontein van Gian Lorenzo Bernini en zijn vader Pietro. Volgens de legende werd het ontwerp geïnspireerd door een bootje dat strandde na een overstroming van de Tiber. Vandaag fungeert het als ontmoetingsplek voor geliefden, straatartiesten en fotografen.


Tijd om de metro te nemen naar Rome Termini, om opnieuw de trein in te duiken naar Civitavecchia. Want wanneer je er op eigen houtje op uit trekt, de boot wacht niet. Dus goed en ruim plannen is erg aan te raden.


Dag 4 – Taormina, de muze van Dolce & Gabbana

Wanneer we door de Straat van Messina varen, voel je bijna de aanwezigheid van Cariddi en Scilla, de twee zeemonsters uit de Griekse Mythologie die aan weerszijden van de Straat van Messina huizen. Maar gelukkig is het de Madonnina del Porto  die ons verwelkomt. Het standbeeld van de Heilige maagd Maria torent bovenop een hoge zuil aan het uiteinde van de havenpier, op het Fort van San Salvatore. ‘Vos et ipsam civitatem benedicimus’ (Wij zegenen u en de stad zelf).

De Madonnina del Porto in de haven van Messina
De Madonnina del Porto in de haven van Messina

Mocambo Bar

Maar jammer voor Messina, wij kiezen voor Taormina, eeuwenlang een trekpleister voor kunstenaars, schrijvers en aristocraten – van D.H. Lawrence over Oscar Wilde, die er een standbeeld heeft staan, tot Greta Garbo. Op de Piazza Duoma strijken we neer op het terras van de Mocambo Bar van Domenico Dolce en Stefano Gabbana, de twee oprichters en creatieve breinen achter het iconische Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana. ‘Sicilië is onze muze. En Taormina? Haar mooiste glimlach.”  


Dolce & Gabbana, die al jaren hun liefde voor Sicilië in hun collecties etaleren, brengen met deze bar een hommage aan hun roots. Denk aan: kleurrijke majolicategels, vergulde spiegels, citrusmotieven en een uitzicht op de Ionische Zee dat lijkt weggelopen uit een film. Alles ademt Siciliaanse romantiek, maar dan met een moderne twist en een flinke dosis dolce vita. Wie de bar binnenstapt, betreedt een ruimte waar mode en mixologie samenkomen. Op het menu vind je verfijnde cocktails met lokale ingrediënten zoals citroen uit de Etna-regio, amandel uit Avola en zelfs een eigen D&G Vermouth. De barmannen zijn als stijlvolle performers, hun witte overhemden en zwarte vlinderdassen passen perfect in het tableau vivant dat de bar wil zijn. Het publiek is al even internationaal als stijlvol: van modebloggers tot filmregisseurs, van nieuwsgierige toeristen tot vaste gasten uit de Milanese jetset.

De Mocambo Bar van Domenico Dolce en Stefano Gabbana
De Mocambo Bar van Domenico Dolce en Stefano Gabbana

Let wel, Taormina ligt zo’n 50 km verder dan Messina. Een taxirit kost al snel 100 euro. Dus wij namen de regionale trein vanuit Messina Centrale richting Catania/Syracuse en stapten uit in het station Taormina-Giardini, dat beneden aan de kust ligt. Van daaruit neem je best een taxi of bus naar het centrum van Taormina dat hoger ligt op een heuvel, en een stevige klim te voet is.

Detail van een van de vier mythologische paardjes van de barokfontein op de Piazza Duomo in Taormina
Detail van een van de vier mythologische paardjes van de barokfontein op de Piazza Duomo in Taormina

Dag 5 – Valletta: Caravaggio en Queen Victoria

Valletta, de hoofstad van Malta, is klein, maar heel levendig. Denk aan smalle steegjes, gekleurde houten balkonnetjes, gezellige terrasjes en winkeltjes vol Maltese kant, glaswerk of lokale delicatessen. De hoofdstraat, Republic Street, is autovrij en perfect om rustig te kuieren. De sfeer is relaxed, met een Zuid-Europese flair en Britse invloeden. Zo rijden de auto’s er links, is Queen Victoria alom tegenwoordig en duiken er overal oude Britse postbussen op. Hoe dat komt? Na een korte Franse bezetting onder Napoleon in 1798, vroegen de Maltezen hulp aan de Britten, die de Fransen twee jaar later verdreven. Zo kwam Malta onder Brits protectoraat te staan en werd later een officiële kroonkolonie totdat Malta in 1964 onafhankelijk werd.

De MSC World Europa komt piepen tussen de straten van Valletta
De MSC World Europa komt piepen tussen de straten van Valletta

Upper Barraka Gardens

De Upper Barrakka Gardens zijn een van de mooiste plekken in Valletta. Ze liggen op een verhoogde locatie aan de zuidkant van de stad. Niemand minder dan Winston Churchill genoot enorm van het uitzicht vanuit de Upper Barrakka Gardens over de Grand Harbour, een locatie die hij beschouwde als een van de mooiste havens ter wereld.​ Onder de tuinen ligt de Saluting Battery, een platform met kanonnen dat dagelijks om 12:00 en 16:00 uur wordt afgevuurd – een traditie die teruggaat tot de tijd van de Orde van Malta en later de Britten. Je kunt de afvuring van dichtbij meemaken.


De Upper Barrakka Gardens
De Upper Barrakka Gardens

De onthoofding van Johannes de Doper

St. John’s Co-Cathedral is zonder twijfel een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Valletta — en misschien zelfs van heel Malta. Wat deze kerk zo bijzonder maakt, is het contrast tussen haar sobere buitenkant en haar extreem weelderige interieur. Het is alsof je een schatkist opent. De kathedraal werd gebouwd tussen 1573 en 1577 in opdracht van de Orde van Sint-Jan, de ridders die Malta verdedigden tegen de Ottomanen. De buitenkant is strak, bijna militair, in zandkleurige steen. Maar binnen… daar wacht pure barokke overdaad. Zodra je binnenstapt, zie je vergulde pilaren, rijk versierde plafonds, marmeren vloeren die lijken op een tapijt van doodsprenten, en altaarstukken die glinsteren in het schemerlicht.

Het extreem weelderige interieur van St. John’s Co-Cathedral
Het extreem weelderige interieur van St. John’s Co-Cathedral

De absolute blikvanger is "De onthoofding van Johannes de Doper", geschilderd door Caravaggio in 1608. Het is zijn grootste werk én het enige dat hij ondertekende — met bloed, zo gaat het verhaal. Het schilderij hangt in een aparte kapel en is rauw, dramatisch en donker van toon, in sterk contrast met de rest van het interieur. Tip: Ga vroeg in de ochtend of net voor sluitingstijd — dan is het rustiger en komt het gouden licht prachtig binnen.

Queen Victoria is nooit veraf in Valletta
Queen Victoria is nooit veraf in Valletta

De gemiddelde lonen in Malta liggen een stuk lager dan in landen zoals België, Nederland of Duitsland. Een kop koffie of een restaurantbezoek is dus goedkoper, ook voor de lokale bevolking. Malta heeft ook een relatief vriendelijk fiscaal beleid, zeker voor bedrijven. BTW en accijnzen zijn vaak lager dan in Noord-Europa, wat de prijzen voor bijvoorbeeld brandstof, alcohol en bepaalde producten drukt. Tegelijk heeft Valletta een sterke culinaire reputatie, zeker als je kijkt naar het kleine formaat van de stad. Met 3 sterrenrestaurants op wandelafstand van elkaar, en een reeks andere uitstekende adressen, is het een verrassend gastronomisch paradijs voor wie houdt van eten met flair — én uitzicht. Je kan er dus geweldig goed eten voor een voor ons lagere prijs.


Dag 6 – Stad op zee

Geen havens vandaag, geen stadsdrukte, geen excursies. Alleen de zee, het schip, en de tijd. Een dag op zee tijdens een cruise klinkt misschien als een tussenstop in de planning, maar aan boord van de MSC World Europa wordt het een belevenis op zich. De MSC World Europa vaart dankzij zijn opvallende futuristische silhouet en scherpe boeg moeiteloos door het water van de Middelandse Zee. Het unieke Y-vormige achtersteven en de 104 meter lange Europa Promenade bieden een spectaculair panoramisch zicht over zee. De promenade is deels onder de open lucht en deels bedekt door een LED-plafond.


The Spiral
The Spiral

Een van de belangrijkste attracties aan boord is de glijbaan 'The Spiral', die zich over elf dekken uitstrekt en daarmee een van de langste glijbanen op zee is. Hiermee kunnen gasten op een snelle en speelse manier naar de lagere dekken afreizen.


De MSC World Europa voor anker in de haven van Valletta, Malta
De MSC World Europa voor anker in de haven van Valletta, Malta

Met haar 333,3 meter lengte, 47 meter breedte en ongeveer 68 meter hoogte biedt het schip plaats aan bijna 6.800 passagiers bij volledige bezetting van de hutten en suites. Het grote schip biedt verschillende zones, elk met een eigen sfeer en ervaring. Van de levendige Promenade met winkels, bars en entertainment, tot een rustige Zen Zone voor volwassenen en een Family Zone met tien nieuwe kinderactiviteiten. Voor families is er volop te beleven, zoals het familievriendelijke zonnedek en een Aquapark met geïntegreerde virtual reality voor ultiem plezier. Met zes zwembaden en veertien whirlpools is er ook genoeg ruimte om te ontspannen. Daarnaast zijn er grootschalige theatershows die niet moeten onderdoen voor producties van Cirque de Soleil.


Culinaire ervaring

Het schip beschikt over dertien eetgelegenheden, waaronder zes specialiteitenrestaurants zoals het Chef's Garden Kitchen, La Pescaderia, een Griekse seafood grill met buitenterras, de Kaito Teppanyaki Grill met sushi bar, het klassieke steakhouse Butcher's Cut en het Latijns-Amerikaanse Hola! Tacos & Cantina. Wij probeerden de Teppanyaki en La Pescaderia.


De itamae bereidt zijn gerechten op de teppan
De itamae bereidt zijn gerechten op de teppan

De kwaliteit was er helemaal op punt. Vergelijk het gerust met de betere restaurants van bij ons. Daarnaast zijn er drie buffetrestaurants, waarvan één zelfs 24 uur per dag geopend is. Het snack- en baraanbod is ook indrukwekkend. In de Masters of the Sea Pub heb je als het ware een eigen stamcafé op zee. In de Elixir Cocktail Bar kan je dan weer genieten van verfijnde signature cocktails. Ook een Emporium koffiebar met koffie uit de hele wereld, een Zuid-Aziatische theesalon, een ginproject geïnspireerd op een distilleerderij, een sapbar en een gelateria met een ruime keuze aan ijsjes zorgen ervoor dat er voor iedereen iets te vinden is aan boord.


Dag 7 – Barcelona, de stad van Antoni Gaudi

Om het stadscentrum te bereiken pak je best een van de vele taxi’s die vlak voor het schip netjes aanschuiven. Taxi’s in Barcelona zijn makkelijk te herkennen aan hun zwarte carrosserie met gele deuren. Daarbij zijn ze ook niet duur, des te efficiënt en erg transparant. Voor zo’n 20 euro ben je aan de Sagrada Família.


De Eeuwige Werf

Of zoals de Catalanen zeggen: ‘L’Obra Inacabada’. De Sagrada Família, Antoni Gaudí’s wereldberoemde basiliek groeit sinds haar eerste steenlegging in 1882 al meer dan 140 jaar uit de Catalaanse grond. En vandaag is de kerk nog steeds niet voltooid – al komt de eindstreep dichterbij dan ooit. Zo nadert de centrale toren, gewijd aan Jezus Christus zijn voltooiing. In 2025 wordt een imposant glaskruis geplaatst, waardoor de basiliek een hoogte van 172,5 meter bereikt en daarmee de hoogste kerk ter wereld wordt. De officiële inwijding staat gepland voor juni 2026, ter gelegenheid van de 100e sterfdag van Gaudi die in 1926 na een tramongeluk om het leven kwam. Slechts een klein deel van de basiliek was toen voltooid. Zijn plannen – deels verloren in een brand tijdens de Spaanse Burgeroorlog – werden later gereconstrueerd en verdergezet door generaties architecten. Tegenwoordig is de bouw een mix van traditie en technologie: ambachtslui werken handmatig aan beeldhouwwerken, terwijl 3D-printers complexe vormen helpen realiseren.


De bouw van de Sagrada Família staat in april 2025 dichtbij de eindstreep
De bouw van de Sagrada Família staat in april 2025 dichtbij de eindstreep

Let wel, je bent er niet alleen. In 2024 verwelkomde de Sagrada Família een recordaantal van 4,8 miljoen bezoekers. Het kan er dus druk zijn, probeer daarom zo vroeg mogelijk de kerk te bezoeken.

Meer dan eens doet Barcelona aan New York City denken
Meer dan eens doet Barcelona aan New York City denken

Barceloneta Beach

Geen zin in cultuur, maar lonk je eerder naar het strand. Dan is er voor jou Barceloneta Beach, gelegen in de wijk Barceloneta, een van de oudste visserwijken van de stad. Je kunt er heerlijk zwemmen en zonnen terwijl je de stad aan je voeten hebt. Door de nabijheid van de oude haven, het Port Vell, en het beroemde W Hotel, biedt Barceloneta Beach de perfecte balans tussen natuur en stedelijke cultuur. Het is de ideale plek voor een ontspannen middag na een ochtend sightseeing in de stad.


En dan is het tijd om je een laatste keer op te kleden voor The Captain's Dinner en naderen we opnieuw Le Grand Port Maritime de Marseille. Ons avontuur zit erop.

Een laatste keer richting Le Grand Port Maritime de Marseille
Een laatste keer richting Le Grand Port Maritime de Marseille

Afscheid nemen van de Middellandse Zee doen we zoals steeds met de woorden van de schrijver Jack Kerouac: ‘Leef, reis, ga op avontuur, wees dankbaar en heb nergens spijt van.’ En zo is het maar net.

 

Tekst: Dirk Selis - Foto’s: Josephine Selis

Wie deze reis wil boeken De Blauwe Vogel


Lees ook: The Grand Tour


Comments


bottom of page