Na een tip vond Trudocs de spits terug op een schroot in Bernissem.
in picture: De Millenniumspits anno 2020 in Bernissem // foto DSS
Toen in 1975 een zware brand de spits van de Sint-Trudo-abdij verloren liet gaan, startte meteen de zoektocht naar een nieuwe spits. In 2000 dacht het toenmalige stadsbestuur het gevonden te hebben in de vorm van een ultramoderne stalen millenniumspits. Maar na bakken kritiek werd de spits van 300.000 euro met de stille trom afgevoerd om te verdwijnen in de plooien van de Truiense geschiedenis. Na een tip vond Trudocs de spits terug op een schroot in Bernissem.
In 1975 verwoestte een brand de spits van de Sint-Trudo-abdij in Sint-Truiden. De vlammen teisterden toen ook de seminariegebouwen, de seminariekerk en de toren van de benedictijnerabdij, die al in de 7de eeuw werd gesticht door Trudo. In 1996 werd de achthoekige Academiezaal volledig gerestaureerd, maar de abdijtoren bleef zonder spits omdat de kosten voor de reconstructie onbetaalbaar bleken.
in picture: Brand van de abdijtoren en Klein Seminarie in 1975 //foto Willy Ilsbroekx
Het SP-VLD-bestuur van Sint-Truiden bedacht in augustus 1999 een goedkopere manier om de abdijtoren te bekronen. De gemeenteraad keurde die maand het plan goed om op de toren van de Sint-Trudo-abdij een roestvrij stalen zuil van 18 meter hoog te plaatsen. Deze zuil werd met vier staalkabels met de hoeken van de toren verbonden. De glasvezelkabels werden 's nachts verlicht en de contouren van de vroegere spits werden opnieuw zichtbaar.
In picture: de plaatsing van de Millenniumtoren in 2000 // foto's: Willy Ilbroekx
Schroot Bovenop de zuil werd een camera geïnstalleerd die vanuit het bezoekerscentrum bediend kon worden. De beelden kon je op de stadswebsite bekijken, en moesten zo bijdragen tot de cultuur-toeristische promotie van de stad. Het project heeft ongeveer 300.000 euro gekost.
Op 1 januari werd de 'millenniumspits' officieel ingehuldigd met een groot volksfeest op de Grote Markt. Maar de nieuwe spits kon de Truienaar niet bekoren. In 2005 werd die spits met de stille trom verwijderd en toen het stadsbestuur in oktober 2007 oude voertuigen en materialen als schroot verkocht, verschool zich tussen de brandweerwagens, graafmachines, motorfietsen en maaiers .... de millenniumspits . Het schroot was te bezichtigen in de opslagplaats in de Rellestraat. Sindsdien is er over de spits met geen woord meer gerept. Tot deze week.
Windmolen
Na een tip begeven we ons naar Bernissem. Aangekomen bij Johan Kempeneers, is de man verwonderd wanneer we hem achter de spits vragen. "Ja, die ligt hier", zegt Johan. "Ik heb hem toen gekocht voor een schamele 2500 euro. Ik wou er een kleine windmolen van maken om energie mee op te wekken. Maar het is er niet van gekomen. Ondertussen ben ik 61 jaar en heb ik die plannen opgeborgen. Dus ja, de spits is nog steeds te koop. Er is geen spatje roest op te bemerken."
ความคิดเห็น