top of page
Foto van schrijverDirk Selis

Opinie: Paars voorakkoord onder druk door dronkenmanfilmpje en gerechtelijk opsporingsonderzoek (deel 11)



In de politiek kan het snel omslaan. Denk maar aan de aangeschoten oorlel van Trump die president Joe Biden ondertussen heeft doen aftreden. Ook in Sint-Truiden is dat niet anders. Een paars voorakkoord moest nieuwe tijden inluiden. Maar een dronken oppositieleider en een door het federaal gerecht geviseerd Europees parlementslid, gooien nu roet in het eten.


In oktober 2023 haalt Hilde Vautmans haar slag binnen. Ze wordt de lijsttrekker voor Open VLD voor de Europese verkiezingen van 9 juni 2024. Dat ging evenwel niet zonder slag of stoot, ze haalde het binnen haar eigen partij van maar liefst 16 andere kandidaten. Onder meer van oud-staatssecretaris Eva De Bleeker. Dat ze die plaats bemachtigde heeft ze voor een stuk te danken aan haar politieke vader, Guy Verhofstadt, die in 2019 de lijsttrekker was maar zelf geen politiek mandaat meer ambieerde. Vautmans raakte vier jaar geleden ook als tweede op de lijst verkozen, maar de kans was immers te groot dat Open VLD dat tweede zitje in het Europees Parlement zou verliezen. Verhofstadt was zich daarvan bewust, en zou zijn plaats afstaan op voorwaarde dat 'zijn' Hilde die lijsttrekkersplaats kreeg. In ruil moest Hilde, Verhofstadts vertrouwelinge An Somers, zij beheert de boekhouding van Numero Uno, overnemen en zijn dochter Charlotte Verhofstadt te werk stellen, die haar job opnieuw was kwijtgeraakt. Enkel Tristan Gondàr, de Truienaar die in King's College London afstudeerde, is haar eigen keuze.


Eva De Bleeker en Knack

Meteen liggen hier de kiemen van de Knack-artikels die later zullen volgen en uitmonden in een gerechtelijk opsporingsonderzoek. Want voor de ex-kabinettards van Eva De Bleeker, waaronder ook enkele Truienaren, die eerder al een bittere nederlaag moesten slikken, was de maat meer dan vol. Daarbij, er was meer dan genoeg munitie om Vautmans af te schieten voorhanden. En zo werd de rekening in de maand mei gepresenteerd in de vorm van een Knack-artikel. Ze zou Europees geld en personeel onrechtmatig gebruikt hebben. Zo stond stagiaire M.J. op 24 september 2023 op de Truiense Groenmarkt de 'Beste Appeltaart van Haspengouw' mee te organiseren. Bovendien zou er ook een toxische werksfeer heersen op haar kabinet. Er is sprake van psychologische intimidatie, Whatsapp-terreur en vernederingen.


Isolde en het federaal parket

"Allemaal niets van aan", reageerde Vautmans in alle mogelijke toonaarden. Roddel en achterklap. Toxisch? Huh? Ze kreeg zelfs bedankkaartjes van haar ex-stagiairs. Toch opent het federaal parket nu een opsporingsonderzoek naar Vautmans op vraag van het Europees Openbaar Ministerie. En ook de nationale politieke commentatoren sparen haar niet. De politieke commentator van Het Laatste Nieuws Isolde Van den Eynde wijdt er haar opiniestuk aan. Leest u even mee. "Want zeg nu zelf: is het bezoek aan een Truiense fruitboer nu lokaal werk of Europees werk? Uiteindelijk is elk niveau met alles bezig. Een liberaal bekampt dat doorgaans, maar u moet weten: de lijn is dun. Dat ze enkele keren een viptafel sponsorde op een manège? Tegen de regels? Nee. Maar hier geldt hetzelfde: het is niét omdat het de regels niet tegenspreekt, dat het juist is. Moet ons belastinggeld naar een viptafel op een manège gaan? Neen. Politiek mag geen hobby zijn voor alleen rijke mensen die het zich kunnen permitteren of influencers met een groot bereik. Een politicus mag én moet goed zijn brood verdienen. Behoed ons van een race to the bottom. Maar bij zulke bedragen én hun doelen mogen we ons wel degelijk vragen stellen, ook al verwijten sommige politici je dan populistisch te zijn. Wel, dan zijn we dat maar."


Maxime Natus

Nu zijn Truienaren doorgaans een volkje dat graag onder zijn kerktorens toeft en zich van de buitengrenzen weinig of nauwelijks iets aantrekt. Wat de Binken betreft is hun Luikerstraat, Stapelstraat en Grote Markt even belangrijk als Lexington Avenue, Broadway en Times Square in Manhattan, New York. Toch sijpelt het nationale nieuws af en toe door. Want ook op lokaal vlak wil Hilde de eerste plak zwaaien. Alleen, haar autoritaire stijl wekt niet alleen wrevel op bij de coalitiepartners, ook in eigen rangen is men de dramatische tussenkomsten van Vautmans meer dan beu. Nu, tot voor kort was er geen momentum om af te rekenen. Dat is er met het het gerechtelijke opsporingsonderzoek nu dus wel. Komt daar nog bij, dat plots Maxime Natus uit de blauwe hemel komt vallen als nationale kandidaat-voorzitter. Die jongeman komt dan ook nog goed over, spreekt met een zware stem als een VUB-prof en heeft een pedigree die zich vertakt naar vooraanstaande Truiense middenstanders. Met andere woorden de ideale liberale kandidaat. Al deze ingrediënten bereiden een 'Perfecte Storm' voor. Want Pascy Monette weet, het roer moet om. En dat voorakkoord dat Hilde getekend heeft? Welke voorakkoord?


Lees ook Deel I

2.030 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page