top of page

Ondernemer Ivan Haesen (78) is kandidaat bij WOW: “Olympische gedachte? Vergeet het, ik wil winnen!"


Wie dacht dat WOW een zachtgekookt samenraapsel was van egeltjes en groene Nederbelgen, is eraan voor de moeite. Naast ondernemer Boris Lammens, advocate Katrien Bomans stapt nu ook de door de wol geverfde zakenman pur sang Ivan Haesen mee in de boot.

Het CV van Ivan Haesen leest als een Bond-film. Reorganisatie van landbouwcoöperaties in Rwanda, opstart van bedrijven in Uganda, expansie van HVH-megastore naar Brazilië, begeleiding van vleesfabrieken in Rusland, Oekraïne en Azerbeidzjan, bedrijfsaudits in Pittsburgh, horeca-ontwikkeling in Kroatië. “Maar vandaag verveel ik mij”, zegt de voor zijn leeftijd erg viriele Ivan Haesen. En toen Simon Vanrutten, voor wie ik zeer veel sympathie heb, mij vroeg om met WOW op te komen, zei ik meteen ja. In een impuls. Vanuit de buik. Kijk, in het verleden heeft men mij steeds gepolst, maar eerlijk, ik wou me niet verbranden aan een kleur. Als zakenman zou dit niet verstandig zijn. Maar nu ik in de herfst van mijn leven ben, en WOW een onafhankelijk project met jonge mensen rechtstaat had ik meteen goesting. Hun dynamiek staat mij aan en dat jonge volkje accepteert me als coach van hun team. Want geloof me, Sint-Truiden kan een nieuwe, frisse wind gebruiken.”


Trudocs: Wat moet er volgens u in Sint-Truiden dan veranderen?

“Kijk, er lopen in Sint-Truiden ook heel wat zaken goed. Ik ben niet iemand die alles tot op de grond afbreekt. Maar, het management van de stad heeft toch een aantal zware fouten gemaakt. Denk maar aan de leningen aan Jef Cleeren, de misstappen in de Corona-aanpak, de vele en te dure studiebureaus. Dit kan op zijn zachtst gezegd toch beter worden aangepakt. Er is veel werk aan de winkel om de stad vanuit een andere hoek te benaderen. Een stad moet meer als bedrijf geleid worden en mag niet voortdrijven op politieke emoties en persoonlijke ambities."

"Een stad moet meer als bedrijf geleid worden en mag niet voortdrijven op politieke emoties en persoonlijke ambities.

"Maar ook de leegstand is een probleem. Niet alleen bij ons hè, je ziet het tegenwoordig in elke provinciestad opduiken. Dit gezegd zijnde moeten we in Sint-Truiden toch op zoek naar een soepeler vergunningsbeleid. Stop toch met het toepassen van die kleinburgerlijke regels die jaren geleden zijn uitgevonden en vandaag zelfs niet meer van toepassing zijn. Concreet? Denk maar aan de uiterst creatieve ondernemer Trudo Carlier die zijn knappe stadsbioscoop moest sluiten omwille van regelneverij en nu gelukkig en op eigen kracht een doorstart heeft geforceerd. Hou er toch mee op met die mensen te plagen en leg meer creativiteit en souplesse aan de dag. Wanneer ik zie, hoe je in Hasselt begeleid wordt door de dienst Middenstand. Ja, dan denk ik: dat moet in Sint-Truiden toch ook kunnen. En moet je dan de mosterd altijd ver buiten de stadsmuren gaan halen. Neen, kijk ook welke mensen en bedrijven hier diensten en producten leveren. Een stad zegt vaak tegen haar inwoners dat ze lokaal moeten kopen, maar doen het vaak zelf niet.”

"Een stad zegt vaak tegen haar inwoners dat ze lokaal moeten kopen, maar doet het vaak zelf niet.

in picture: Ivan Haesen in overleg met Simon Vanrutten


Trudocs: Je hebt zelf in de raad van bestuur van het stadsbedrijf AGOST gezeteld, maar bent er vroegtijdig uitgestapt.

 “Dat klopt. Wanneer je daar zit om als raad van bestuur alleen maar goed te keuren wat de politiek beslist heeft is, dan houdt het op. Daar voelde ik mij niet goed bij. Zo loopt het natuurlijk mis.”

"Mensen hoeven nu niet meer op het Vlaams Belang te stemmen uit protest omdat ze de traditionele partijen meer dan beu zijn. Er is nu een alternatief.

Trudocs: Iets anders. Ivan Haesen, schouder naast schouder met groene jongens Peter van Dam en Thomas Peeters. Sta me toe dat er nu veel Truienaren even naar adem zullen happen.

(aarzelt) "Duurzaamheid en vergroening worden in de toekomst een heel belangrijk gegeven en daarbij, ieders mening is van belang. Weet je, in onze verscheidenheid, in die diversiteit ligt net onze kracht. Toch? Zo heb ik ook steeds in het zakenleven gestaan. Het beste uit mensen halen om als team jouw doel te verwezenlijken. Want geloof me, ik wil winnen hè! Meedoen is belangrijker dan winnen? Voor mij is het omgekeerde waar. En ik geloof dat WOW een kans heeft om te winnen. Ik zie dat als een project met mezelf als de stem van de babyboomers tussen dit jonge geweld en tegelijk een aanspreekpunt voor ondernemers. En dat er nu veel van mijn vrienden met hun ogen zullen knipperen. Het zij zo. Af en toe moet je voor een verrassing zorgen. (lacht) Moet je bougeren, anders blijft alles stilstaan en creëer je geen opportuniteiten. (stil) Tenslotte doe ik het ook als eerbetoon aan mijn vader Albert Haesen, voor zijn inzet als urbanist en zijn liefde voor zijn stad. Iets wat hij ook tot uitdrukking bracht in zijn schilderijen overigens.

"En dat er nu veel van mijn vrienden met hun ogen zullen knipperen. Het zij zo. Af en toe moet je voor een verrassing zorgen.

Trudocs: Heeft u nog een goede vuistregel voor onze lezers?

 “Kom onder de Truiense kerktoren uit en sta open voor mensen en ideeën. Wie thuis in zijne zetel blijft zitten, zal niemand ontmoeten en geen kansen tegenkomen. En durf, ook al lijkt het niet meteen evident, en ga ervoor. Alleen, en dat vergeten jonge mensen wel eens, zorg steeds dat je een achterpoortje hebt wanneer het uiteindelijk niet lukt. Never give up. If you can dream it, you can do it!"


Trudocs: Make Sint-Truiden great again!

 

Tekst: Dirk Selis & Foto's: Debby Termonia

3.744 weergaven1 opmerking

1 commentaire


rdx55066
30 juil.

312

J'aime
bottom of page