top of page

Kopstukkendebat: "Günther Dauw stak er met kop en schouders boven uit"



Een politiek debat in een campagne is zoals een tijdrit in de Tour. Niet onbelangrijk en vooral specialistenwerk. Toch zat de Velmse Spiegeltent dinsdagavond afgeladen vol.


Elke kandidaat-burgemeester had voor wat aanhang gezorgd. Al vielen de fuchsia T-shirts van de WOWwisten het meeste op. Niet dat hun grote voorman Marijn Ghijs veel potten heeft gebroken. "Marijn heeft kansen laten liggen", zegt een éminence grise uit de Truiense journalistiek mij achteraf. En dat klopt wel. Ter zijner verdediging, ook WOW moet nu eenmaal leergeld betalen, zeker in een eerste debat tegen ervaren rotten.


Geen voorakkoord

Zoals een Ludwig Vandenhove van Vooruit die voor zijn doen erg constructief en nuchter debatteerde. We onthouden van hem vooral dat er geen voorakkoord is met Open Vld. Iets wat Ingrid Kempeneers (cd&v) maar moeilijk kon geloven. La Kempeneers begon overigens eerder haperend aan het debat. Iets aflezen is nooit erg verstandig, maar wanneer ze terug kan vallen op haar natuurlijke charme is Kempeneers even dodelijk als een vrouwelijke Jef Cleeren. Roosmarijn Beckers was wegens gezondheidsredenen niet aanwezig en werd vervangen door de nummer 2 van Vlaams Belang Sint-Truiden, Patrick Vanparys. Gentleman voor en na het debat, maar wanneer de micro aanfloept vervelt de scheepswerktuigkundige uit Bredene tot een Filip Dewinter in de dop. Scherp, rad van tong, polariserend. Alles wat Marijn Ghijs mist.


It's het zorgbedrijf stupid!

Pascy Monette (Open VLD) is geen debater en dat was deze keer ook weer duidelijk. Al kon hij, zoals het een doorwinterde ronderenner betaamt, de schade beperken door telkens terug te vallen op wat hij wel wist. Zijn Zorgbedrijf. Ook al ging het over totaal iets anders, Monette bleef op Cintoniaanse wijze op zijn zorgbedrijf terugvallen. It's het zorgbedrijf stupid! Netjes gevolgd door applaus van de eigen achterban. Dat helpt ook natuurlijk.


Günther Wauw

De primus interpares was Günther Dauw van N-VA. "Hij stak er kop en schouders boven uit", wist onze éminence grise mij te vertellen. En dat was ook zo. Met een rustige, maar duidelijke stem counterde de 45-jarige bedrijfsjurist beleefd maar kundig elke vraag. Soms technisch dan weer politiek. Dauw boezemt vertrouwen in. Jammer voor hem zijn er weinig debatten gepland. Want net zoals in de Ronde winnen de specialisten geen Tour. Zijn relatieve onbekendheid, zekere tegenover ronkende namen als Kempeneers, Monette en Vandenhove speelt hem parten. Dat werd nog eens pijnlijk duidelijk toen steller dezes, de zaal ging inspecteren. Op zijn naambordje stond Günther Wauw. Gelukkig greep de organisatie tijdig in.


Late vervanging

O ja, dan was er ook nog de PVDA. Die bestonden erin om iemand anders af te vaardigden dan hun frontvrouw Lizzy Vanderyt, die overigens gewoon in de zaal zat. Maar door 'teveel werk' het debat naar eigen zeggen niet kon voorbereiden. Ronny Mouton die haar verving moet laat verwittigd zijn geweest van het feit dat hij moest invallen, want de man wist niet meteen te overtuigen. Al onthouden we van hem dat we meer wandelaars moeten aantrekken om de leegstand in de stad op te lossen. Que?


Kort samengevat. Het was een keurig debat dat voornamelijk uitblonk in hoffelijkheid en voorzichtige standpunten. Stilte voor de storm?



2.249 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


luc23002
Aug 28

Ok Top, MG van WOW moet nog les krijgen in eerlijkheid en beleefdheid. Hij zal wel beseffen wat. MvG Luc

Edited
Like
bottom of page