Van de Amerikaanse acteur Bradley Cooper tot het Belgische koningspaar Albert en Paola, allemaal vallen ze als een blok voor het hotel Il San Pietro di Positano waar de Diepenbeekse topchef Aloïs Vanlangenaeker (58) de gastronomische leiding heeft. Maar wat weinigen weten, is dat Aloïs ook een magistraal fotograaf is.
Enkele haarspelbochten voorbij het strand van Positano aan de filmische Italiaanse Amalfikust verrijst het hotel Il San Pietro di Positano, één van de meest pittoreske en tegelijk luxueuze hotels ter wereld. De werkplek van ‘executive chef’ Aloïs Vanlangenaeker (58). De Diepenbekenaar verwelkomt ons bijzonder hartelijk bij de ingang van het hotel dat zich gek genoeg op het dak bevindt. Want in het Il San Pietro wandel je niet zomaar binnen, je daalt er af, zoals Alice wegzonk in Wonderland. Hoe lager je komt, hoe meer de vijfsterrenwereld van ongekende luxe en verwennerij zich langzaamaan voor jou opent.
in picture: Het Il San Pietro di Positano, het meest roemrijke hotel van de Amalfikust
Hoe wordt iemand van Diepenbeek chef van een van de duurste hotels ter wereld?
“Na veel omzwervingen. Na het overlijden van mijn vader in 1985 besefte ik op 19-jarige leeftijd dat België voor mij te klein was. Ik wilde de wereld zien. Dankbaar vertrok ik dan ook uit het Scholteshof in Stevoort, de keuken van mijn leermeester Roger Souvereyns die mij en Bert Meeuwis van De Slagmolen in zijn harde leerschool gevormd had. Maar Roger heeft vooral zijn passie voor koken en avontuur aan mij doorgegeven. Van de Franse sterrenkeukens van Michel Guérard en Alain Ducasse naar het Napolitaanse Don Alfonso en het Jean-Georges aan Central Park in New York City tot bij de Japanse chef Kiyomi Mikuni in Tokyo. Ik leerde er de klappen van de zweep. In het Saint-Tropez van de jaren 90 beleefde ik mijn wildste jaren. Koken, vrouwen en champagne. Ik gooide het geld door ramen en deuren uit. Saint Trop was in die tijd foxwild en ik ook. (lacht). Ergens rond het jaar 2000 belde mijn goede vriend Vito, samen met zijn broer Carlo en moeder Virginia eigenaar van het Il San Pietro, mij op met de vraag hem enkele maanden uit de nood te komen helpen. Enkele maanden werden enkele jaren, en kijk 24 jaar later ben ik nog steeds hier.”
in picture: Nadia Jottard van Karaat met een werkje van Aloïs
Je staat bekend als iemand die zeer perfectionistisch is. Nog steeds?
“Toch wel. In mijn keuken moet je van de grond kunnen eten. Mijn medewerkers moeten onberispelijk verzorgd zijn. Ik leef volgens regels en structuren. Maar te perfectionistisch zijn, leidt tot hysterische momenten. Komt daar nog bij dat die Michelinsterren jou voortdurend opjagen. Die voortdurende stress en druk naar perfectie. Vandaag ben ik dat een stuk minder. Die kentering is er gekomen sinds mijn zoon er is. Christian en mijn vrouw Fanny hebben mij veranderd. En dat maakt dat de mensen van de Michelingids mij vandaag niet meer kunnen opjagen. Ik moet niets meer bewijzen. Alles is bereikt, of toch zo goed als. Alles wat door mijn kop schoot, heb ik verwezenlijkt. Je moet je beroep uitoefenen met liefde. Die sterren zijn bijzaak, niet de hoofdzaak. Ziehier het probleem van ons beroep. (lacht).”
in picture: Het privéstrand van het Il San Pietro
Fotografie ontspant
“En daarbij fotografie ontspant me. Wanneer ik na een hectische dag mij even kan terugtrekken in mijn fotostudio, dan kom ik tot rust. Mijn fotowerk heeft uiteraard met voeding te maken maar net zoals in mijn gerechten telkens met een leuke twist. Het was mijn vrouw Fanny die me aanspoorde om iets meer met mijn werk te doen. Om het naar buiten te brengen. Maar dat heb ik eerlijk gezegd aan haar overgelaten. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd. Toch ben ik heel blij dat mijn werk nu ook in Limburg en dan meer bepaald in Sint-Truiden te koop staat. In een prachtige zaak overigens. Mijn complimenten aan Nadia”
@Aloïs Vanlangenaeker
Коментарі