Wie zich tijdens de grijze Belgische winter even in een exotische James Bond-film wil wanen bij zo’n aangename 30°C, stapt best in de laatste nieuwe Boeing 777 van luchtvaartmaatschappij Emirates richting de Verenigde Arabische Emiraten. Hou je klaar voor een adembenemend luxueus avontuur in de wondere wereld van de oliesjeiks.
Maar eerst spoelen we zo'n 70 jaar terug. Naar het jaar 1957 om precies te zijn. De bevolking van Dubai, wat eigenlijk in het Arabisch sprinkhaan betekent, en Abu Dhabi bestaat uit nomaden, bedoeïenen en parelvissers. De landen zijn op dat moment straatarm en onbetekenend. Tot een jaar later alles verandert. In 1958 stuit British Petroleum op olie in het Umm Shaif-veld, een offshore veld in de Arabische Golf, enkele tientallen kilometers van de kust van Abu Dhabi. En in Dubai is het raak in 1966: de eerste commerciële oliebron, bekend als het Fateh-veld, wordt offshore ontdekt, ongeveer 90 kilometer van de kust van Dubai. De naam Fateh, wat in het Arabisch 'geluk' betekent, blijkt symbolisch, want deze vondst is het begin van een drastische economische omwenteling. Om een lang verhaal kort te maken, leggen deze olie-ontdekkingen in deze emiraten de fundamenten voor hun ongelooflijke welvaart en maken hen tot pioniers van modernisering in de regio. De woestijn verandert in een magneet voor buitenlandse investeringen, technologie en talent. Dubai en Abu Dhabi transformeren tot centra van cultuur, handel en innovatie, die de wereld nog altijd blijven fascineren.
Een vleugje geschiedenis
Voordat de Verenigde Arabische Emiranten werden opgericht, stonden de 7 emiraten Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Quwain, Fujairah en later Ras al-Khaimah bekend als de Trucial States (Tractaatstaten), een groep van kleine emiraten langs de Perzische Golf. Deze staten hadden in de 19e eeuw verdragen gesloten met het British Empire, dat hen militaire bescherming bood tegen externe dreigingen, zoals piraterij en Ottomaanse invloeden. In ruil daarvoor controleren de Britten deels hun buitenlandse betrekkingen en handel. In 1968 kondigt Groot-Brittannië aan dat het zich tegen eind 1971 zal terugtrekken uit de regio vanwege economische problemen en veranderende prioriteiten. In 1968 ontmoeten de leiders van Abu Dhabi en Dubai elkaar in een historisch overleg in het plaatsje Al Samha. Ze komen overeen om een unie te vormen en nodigen de andere emiraten uit om zich aan te sluiten. Onderhandelingen volgen, en de fundamenten van de nieuwe staat worden gelegd. Op 2 december 1971 wordt de Verenigde Arabische Emiraten officieel uitgeroepen. Aanvankelijk sluiten zes emiraten zich aan: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Quwain en Fujairah. Ras al-Khaimah voegt zich enkele maanden later, in 1972, bij de federatie. Voilà, nu bent u een beetje mee.
Dag1: Brussel - Dubai
In de armen van Emirates
Terug naar november 2024. Onze vakantie begint al wanneer we een van de nieuwste modellen van de Boeing 777 van Emirates binnenstappen. Wie zoals mij al wat vaker met Ryanair vliegt, weet niet wat hem of haar overkomt. Geen zure stewardessen, mini-zitplaatsen, gevechten met de handbagage en kwalijke geurtjes. Je wordt als een belangrijke gast ontvangen, en je zinkt lekker weg in jouw ruime comfortabele zetel terwijl je via het ongeëvenaarde inflight entertainment system ICE, tussen wel duizend films kiest of jouw vlucht volgt op het scherm voor je. Om de haverklap worden er snacks of drankjes aangeboden.
Emirates heeft zich in de afgelopen jaren dan ook keer op keer bewezen als een van de meest prestigieuze luchtvaartmaatschappijen ter wereld. De luchtvaartmaatschappij heeft niet alleen een focus op luxe, maar ook op innovatie in hun service-aanbod. Wil je even jouw mail checken, dat kan. Er is internettoegang aan boord van bijna al hun toestellen zelfs midden in de lucht. Na een zachte landing en een korte rit komen we aan in het hotel Hyatt Centric Jumeirah, een stijlvol en modern boetiekhotel gelegen in de levendige buurt van La Mer, een van de populairste strandbestemmingen in Dubai. Met zijn mix van luxe, modern design en een toplocatie in een van de meest trendy wijken van Dubai, is dit hotel een bestemming op zich.
Dag 2: Oud Dubai
Als Indiana Jones in de Souks
De Spice Souk doet me denken aan een scene van een Indiana Jonesfilm. Kraampjes vol specerijen, onbekende geuren, opdringerige verkopers die een voor een hun waren aanprijzen. De Spice Souk gaat naadloos over in de Gold Souk, waar het felle zonlicht weerkaatst in de duizenden gouden armbanden en kettingen. Is Indy misschien op zoek naar die gouden ring van 60 kilogram die hier in de etalage ligt. ’s Werelds grootste ring heeft 5 kilo aan Swarovski-kristallen en kost een slordige 3 miljoen dollar. De souks zijn ideaal om een cadeautje te scoren, maar wees gewaarschuwd: afdingen is van levensbelang en je betaalt best cash.
Met de watertaxi steken we de Dubai Creek over richting het historische Al Bastakiya. In de vroege jaren 2000 bezocht toen nog Prins Charles deze oudste wijk van Dubai. Deze buurt, met haar karakteristieke windtorens (barjeel) en smalle steegjes, dreigde te verdwijnen onder de bulldozers vanwege de razendsnelle modernisering van de stad. De prins, met zijn passie voor traditionele bouwtechnieken en stedelijke gemeenschappen, werd een pleitbezorger voor het behoud van deze architectonische schat en kocht zelf een aantal van deze huizen. Well done Charles!
Tussen oud en nieuw in The Frame
Tijd om ingekaderd te worden. Sinds 2018 weerspiegelt The Frame de groei en transformatie van Dubai. Het 150 meter hoge frame is ontworpen door de Mexicaanse architect Fernando Donis en heeft de vorm van een gigantisch fotolijst, wat het zijn naam geeft. Gelegen in het Al Wasl Park biedt het een panoramisch uitzicht over de stad en staat het tussen het oude en het moderne Dubai. Aan de ene kant kun je het historische Deira en de traditionele souks waar we juist geweest zijn, zien, terwijl de andere kant het glinsterende moderne Dubai met iconen zoals de Burj Khalifa en de Palm Jumeirah onthult. Het ontwerp van The Frame is ingenieus, met twee torens die verbonden zijn door een horizontale brug. Het frame zelf is bekleed met verguld staal, waardoor het gebouw in de zon glinstert en een onmiskenbare visuele aantrekkingskracht heeft. De torens zijn niet alleen esthetisch indrukwekkend, maar bevatten ook een aantal high-tech functies, zoals panoramische glasliften die bezoekers naar het observatiedek brengen. Het uitzicht over de stad is werkelijk adembenemend.
's Avonds genieten we van een avondtour door Dubai aan boord van een traditionele Arabische dhow terwijl we ons tegoed doen aan een uitgebreid internationaal buffetdiner en langs de souks, 170 wolkenkrabbers en paleizen van Dubai glijden.
Dag 3: Dubai Mall & Burj Khalifa
Oren poppen in de Burj Khalifa
Met zijn imposante 828 meter torent de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld, over de skyline van Dubai. Sinds de voltooiing in 2010 blijft deze wolkenkrabber een symbool van innovatie, ambitie en de onstuitbare drang van de mensheid om het onmogelijke te bereiken. The sky is hier letterlijk the limit. Geloof me, als je ervoor staat, knipper je met jouw ogen. De aanblik alleen al is overweldigend. De bouw van die Burj Khalifa begon in 2004 en werd in recordtempo afgerond.
Het ontwerp is geïnspireerd door islamitische architectuur, met name de bloem van de Hymenocallis, die de basis vormt voor de unieke Y-vormige structuur. Deze vorm biedt stabiliteit tegen de harde woestijnwinden en maximaliseert het uitzicht voor de bewoners en bezoekers. Het gebouw herbergt een mix van functies: luxe appartementen, kantoren, een Armani Hotel, en het beroemde observatiedek ‘At The Top’. In de razendsnelle lift op weg naar dat observatiedek voelen we onze oren poppen door de hoogtedruk. Letterlijk in-druk-wekkend!
Shock and Awe in The Dubai Mall
Kent u de Shock and Awe-doctrine ontwikkeld door de militaire strategen Harlan K. Ullman en James P. Wade in de jaren 90? Neen? Wel, het idee was dat door het gebruik van overweldigend geweld, precisieaanvallen en een vernietigende snelheid, de vijand psychologisch lamgeslagen zou worden. Dat is ongeveer wat u zal overkomen wanneer u The Dubai Mall binnentreedt. Gelegen vlak naast de Burj Khalifa waar we daarnet waren, biedt The Dubai Mall een ongeëvenaarde mix van retail, recreatie en cultuur.
Met jaarlijks meer dan 80 miljoen bezoekers is het drukst bezochte winkelcentrum ter wereld. Vier verdiepingen, een oppervlakte van een half miljoen vierkante meter totaal, ruim 1.200 winkels. Het is een pretpark, een walhalla voor shoppers waar je compleet in verdwaalt. Modeliefhebbers kunnen terecht in meer dan 70 merkboetieks en warenhuizen. Voor haute-couture gaat u naar Fashion Avenue, waar u de nieuwste collecties van wereldberoemde ontwerpers en merken vindt, zoals Versace, Burberry, Chanel, Cartier en nog veel meer. Het winkelcentrum is echter niet alleen voor shoppers een trekpleister; bezoekers van over de hele wereld komen hier voor unieke ervaringen. Een van de grootste hoogtepunten is het indrukwekkende Dubai Aquarium & Underwater Zoo, waar bezoekers oog in oog komen te staan met haaien en andere zeewezens.
Voor ijsliefhebbers is er de Olympic-size ijsbaan waar men onder de glinsterende verlichting kan schaatsen. Kinderen kunnen zich uitleven in KidZania, een mini-stad waar ze hun droomberoep kunnen naspelen. Daarnaast is er het VR Park, een virtual reality-paradijs waar technologische innovaties tot leven komen. Restaurants en cafés aan de Waterfront Promenade bieden een adembenemend uitzicht op de Dubai Fountain, waar spectaculaire water- en lichtshows elk uur plaatsvinden. In 2023 kwam er nog een deel bij: Dubai Mall Chinatown, met een geweldige selectie gerechten, gadgets, kunst en meer uit het Verre Oosten. Hier vindt u Hawker Chan, De Singaporese eetkraam die beroemd is geworden als 's werelds goedkoopste maaltijd met een Michelin-ster.
De Dubai Mall is elke dag geopend van 10.00 uur tot middernacht. 's Ochtends is het wat rustiger dan later op de dag. Als u liever op een rustig moment komt, dan is 's ochtends dus het beste moment.
Glamour in het Armani Hotel
Diner is served! En wel in het Armani Hotel, gelegen in de iconische Burj Khalifa. Een buffetervaring die perfect past bij de elegantie van zijn naamgever, de ontwerper Giorgio Armani. Hier is een diner niet slechts een maaltijd, maar een symfonie van smaak, luxe en verfijning. Het interieur is minimalistisch chic, met ingetogen verlichting, strakke lijnen en een palet van warme, aardse tinten die een sfeer van pure luxe uitstralen. Grote ramen bieden een spectaculair uitzicht over Downtown Dubai, wat de ervaring extra magisch maakt. Het buffet biedt een internationale selectie, met een focus op kwaliteit en presentatie. Elk gerecht wordt bereid met verse, premium ingrediënten en gepresenteerd als kleine kunstwerken. Wat wel opvalt: de snelle groei van Dubai dat steeds opzoek gaat naar het fijnste, het grootste en het beste kan de Europese savoir-vivre niet kopen. De vaak overigens erg aimabele Filipino’s en Pakistani die ons bedienen zijn erg vriendelijk maar missen de opleiding van een Europese hotelschool. Af en toe neemt zo’n goedbedoeld misverstand wel wat glans weg, maar ach … er is nog meer dan genoeg bling-bling over.
Dag 4: Modern Dubai – Abu Dhabi
The sky is (bijna altijd) the limit
We gaan even piepen aan The Avenue of Atlantis gelegen op het iconische Palm Jumeirah-eiland en geïnspireerd door het mystieke erfgoed van Atlantis. Deze avenue vormt het kloppende hart van het luxe resort Atlantis, The Royal en zijn indrukwekkende buur Atlantis, The Palm. Hier nemen we een glimp op van de wereld van de 7sterren Hotels. Rond de middag volgt een korte stop aan de Marina van Dubai. De skyline van Dubai Marina is een spektakel op zich, met indrukwekkende gebouwen zoals de Cayan Tower, beroemd om zijn gedraaide ontwerp, en de Address Dubai Marina, een elegant hotel dat boven de promenade uittorent. Hier rijzen glinsterende torens op tegen de azuurblauwe lucht, weerspiegeld in het kalme water van het kanaal. 's Avonds worden de gebouwen verlicht, wat een magisch schouwspel creëert. De Marina zelf is gevuld met elegante jachten, van bescheiden boten tot gigantische superjachten, die vaak symbool staan voor de luxe levensstijl van de stad. Langs de Marina loopt The Walk, een levendige boulevard met winkels, boetieks, cafés en restaurants. Hier kun je genieten van wereldkeuken, van sushi tot authentieke Arabische gerechten, vaak geserveerd met uitzicht op het kabbelende water en de luxe jachten.
Dat L.A-gevoel in JBR
Lunchen doen we in de buurt van The Beach at JBR, een plek waar zand, zee en stedelijke luxe samenkomen, compleet met een bioscoop en watersportactiviteiten. Hier hangt een onmiskenbaar LA-gevoel. Hier staat ook het grootste reuzenrad ter wereld. Ain Dubai torent maar liefst 250 meter de lucht in, wat het bijna twee keer zo hoog maakt als de London Eye en heeft 48 gesloten cabines, waarvan sommige luxe cabines speciaal zijn ontworpen voor privéfeestjes en fine dining.
In totaal kan het rad meer dan 1.750 mensen tegelijkertijd vervoeren. Maar zelfs in Dubai stoot men af en toe op zijn grenzen, want het rad is al meer dan twee jaar buiten werking wegens ‘in herstelling’.
Kosmopolitisch in het Grand Hyatt Hotel
Namiddag rijden we naar Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten waar we zullen verblijven in het Grand Hyatt Hotel. Dit hotel maakt deel uit van de beroemde Etihad Towers, een groep van vijf torens, waarvan de hoogste 305 meter is. Het complex is beroemd om zijn opvallende, gestroomlijnde ontwerp en wordt gekarakteriseerd door zijn glanzende glas- en stalen gevels. De torens bieden adembenemende uitzichten over de stad en de Perzische Golf. Zelden heb ik me meer kosmopolitisch gevoeld als daar op het terras van mijn prachtige kamer op de 37ste verdieping van het Grand Hyatt Hotel.
Dag 5: Abu Dhabi – Moskee
Duizend en één nacht in de Sjeik Zayed-moskee
In aangepaste kledij – lange broek voor de mannen; enkels, polsen en hoofd bedekt voor de vrouwen – zijn we klaar voor het bezoek aan de Sjeik Zayed-moskee, de 7de grootste moskee ter wereld. Dit architectonisch meesterwerk trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, van toegewijde gelovigen tot nieuwsgierige toeristen. Met zijn sneeuwwitte marmer en delicate details weerspiegelt de moskee een verfijnde mix van islamitische tradities en moderne grandeur. De moskee, vernoemd naar Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, de oprichter van de Verenigde Arabische Emiraten, werd voltooid in 2007 en dient niet alleen als religieus centrum, maar ook als symbool van eenheid en tolerantie.
Langs een ondergronds winkelcentrum betreden we de prachtige tuinen en zien we meteen de 82 koepels van de moskee, allen bedekt met wit Grieks en Macedonisch marmer. De moskee wordt omringd door glinsterende vijvers die het gebouw reflecteren, wat vooral bij zonsondergang een magisch effect geeft. De binnenplaats, met zijn 17.000 vierkante meter aan mozaïekpatronen, is een van de grootste ter wereld en toont bloemmotieven in levendige kleuren. Deze handgemaakte kunstwerken gemaakt uit edelstenen zijn een eerbetoon aan de natuur en een bewijs van het gedetailleerde vakmanschap dat in elk aspect van de moskee is verwerkt. Binnenin onthult de moskee een wereld van ongekende pracht. Het gebedsgebied is bedekt met het grootste tapijt ter wereld, met een oppervlakte van 5.627 vierkante meter. Dit meesterwerk, handgeweven in Iran, is voorzien van complexe patronen in rijke kleuren die de harmonie tussen traditie en moderniteit symboliseren. Aan het plafond hangen zeven enorme kroonluchters, vervaardigd uit Swarovski-kristallen en verguld met 24-karaats goud. De grootste kroonluchter, een waar kunstwerk, heeft een diameter van 10 meter en weegt ongeveer 12 ton. Dit zijn de paleizen die ik me voorstelde bij het lezen van de Arabische sprookjes uit ‘Duizend en één Nacht’.
Koninklijk Buffet in het Emirates Palace
Het Emirates Palace in Abu Dhabi is een van de meest iconische en luxueuze hotels ter wereld en is ontworpen om de pracht en praal van de Emiraten te weerspiegelen. Het Emirates Palace heeft een Arabisch-Moslim geïnspireerd ontwerp, met weelderige marmeren gevels, gouden accenten, sierlijke koepels en elegante bogen die de traditionele Arabische architectuur vertegenwoordigen. Het hotel is een gigantisch complex met 114 majestueuze koepels, waarvan de grootste het centrale deel van het gebouw siert. De buitenkant van het hotel is bedekt met marmer en goud, wat bijdraagt aan de luxueuze uitstraling. Het palatiale ontwerp strekt zich uit over een enorm terrein van ongeveer 85 hectare, wat het het grootste en een van de meest prestigieuze hotels in het Midden-Oosten maakt. De lobby is een van de meest iconische plekken, met een enorme marmeren vloer, gouden details en een enorme kroonluchter die het plafond siert. De kamers en suites zijn ingericht met rijke stoffen, luxe meubels, en op maat gemaakte details. De Grand Premier Suite bijvoorbeeld, is een van de grootste en meest prestigieuze suites ter wereld, met een eigen lift, privézwembad en weelderige interieurs die een luxe ervaring bieden van het hoogste niveau. Dit hebben we nog nooit gezien, behalve dan op Netflix of in de Cinema. Op elk moment verwacht je dat James Bond jou een vodka-martini zal aanbieden. Shaken, not stirred. Dineren gebeurt die avond dan ook in stijl, in het restaurant Vendome, gelegen midden het gigantische hotel.
Dag 6: Louvre & Woestijn
Fruitsapje in de tuinen van het Royal Palace
Nog een paleis om het af te leren? Hier gaan we! Het Royal Palace van Abu Dhabi, officieel Qasr Al Watan is het paleis van de president van de VAE. Het paleis is gebouwd met materialen van de hoogste kwaliteit, waaronder marmer, goud, en glas. De architectuur combineert elementen van traditionele Arabische stijlen, zoals grote koepels, elegante bogen en ingewikkeld gesneden houten panelen, met moderne invloeden die het paleis een hedendaagse uitstraling geven. De centrale koepel van het paleis is een van de grootste ter wereld, wat had u verwacht, en is bedekt met prachtige patronen, wat zorgt voor een indrukwekkend visueel effect. Het paleis is omgeven door uitgestrekte tuinen, met waterpartijen die het majestueuze karakter versterken. De uitgestrekte buitenruimtes, met fonteinen en schaduwrijke wandelpaden, bieden een panoramisch uitzicht op het paleis en de omliggende stad. Wij dronken er een versgeperst fruitsapje op het terras van de president. Met stip het meest exclusieve en koninklijke terras waar ik ooit neergevlijd ben.
Vincent Van Gogh onder een regen van licht
Ik beeld mij de discussie in de loop van 2004 tussen sjeik Abdallah Ben Zayed Al Nahyane en de toenmalige president van Frankrijk Jacques Chirac over de komst van Louvre naar Abu Dhabi als volgt in: “Non Monsieur, Pas question, il n'y a qu'un seul Louvre.” Waarop de sjeik droogweg zegt: “Allez Jacques, wat dacht u van 525 miljoen dollar voor het gebruik van de naam van het Louvre en nog eens 747 miljoen dollar in de toekomst voor kunstleningen, speciale tentoonstellingen en beheersadvies.” Et alors! Onder een koepel die lijkt te zweven boven de wateren van Saadiyat Island, biedt het Louvre Abu Dhabi een harmonieuze mix van kunst, architectuur en cultuur. Sinds de opening in 2017 heeft het museum bezoekers uit de hele wereld aangetrokken, niet alleen door zijn collectie, maar ook door zijn adembenemende ontwerp van de beroemde architect Jean Nouvel. De koepel is het meest opvallende kenmerk van het gebouw. Met een diameter van 180 meter en samengesteld uit een ingewikkeld web van acht lagen geometrische patronen, creëert het een spectaculair lichtspel dat bekend staat als de ‘regen van licht’. Dit effect, geïnspireerd door de schaduwspelen van palmbomen, verandert voortdurend afhankelijk van het zonlicht, waardoor elke bezoekervaring uniek is.
Het Louvre Abu Dhabi onderscheidt zich door zijn universele benadering van kunstgeschiedenis. Het museum presenteert werken die de geschiedenis van de mensheid vertellen. Van prehistorische artefacten tot hedendaagse kunstwerken, de collectie overstijgt geografische en culturele grenzen. Een wandeling door de zalen onthult meesterwerken van wereldfaam, zoals La Belle Ferronnière van Leonardo da Vinci. Het is een van de slechts enkele werken van Da Vinci die buiten Europa te zien is maar ook een zelfportret van Vincent Van Gogh en De Rivier van Piet Mondriaan.
Maar we hebben ook een portie geluk want het Louvre Abu Dhabi pakt nog maar net uit met een zeer bekend kunstwerk van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh ter gelegenheid van de expo “Post-Impressionism: Beyond Appearances” die loopt van 16 oktober tot 9 februari volgend jaar. Het werk, 'Slaapkamer in Arles', toont van Goghs slaapkamer in zijn gele huis in Arles, waar hij vanaf september 1888 zijn atelier vestigde en woonde.
Door de Poort van de Zonsopgang
Op onze voorlaatste dag rijden we naar Bab Al Shams, wat letterlijk ‘Poort van de Zonsopgang’ betekent. Het werkelijk prachtige resort weerspiegelt de mystiek van de woestijn met zijn architectuur die me doet denken aan een Arabische oase.
Gebouwd in de stijl van een oude versterkte nederzetting, met terracotta muren, houten balken en kleurrijke mozaïeken die een warme en uitnodigende sfeer creëren. De kamers en suites bieden adembenemend uitzicht op de eindeloze zandduinen en zijn voorzien van luxe voorzieningen, waaronder privézwembaden, royale badkamers en uitgebreide balkons.
Het beroemde Al Hadheerah, het openluchtrestaurant van het resort, serveert smakelijke Arabische gerechten, terwijl we kunnen genieten van livemuziek en buikdanseressen. Dit is het mooiste, meest copieuze buffet dat ik al ooit heb mogen meemaken. Na de maaltijd genieten we nog van een avontuurlijke rit op een kameel. Voor wie op zoek is naar ontspanning, biedt het resort een spa in de woestijn, waar traditionele wellnessbehandelingen worden gecombineerd met moderne technieken om lichaam en geest tot rust te brengen. Wat mij voor altijd zal bijblijven zijn de prachtig ingewerkte zwembaden met een adultpool waar je zwemmend een Stella van het vat aan de barman kan bestellen.
Dag 7: Dubai - Brussel
Op de laatste dag sta je dan ook best in alle vroegte op, om ten volle te genieten van een van de meeste prachtige zonsopgangen die je ooit zal meemaken om dan lekker buiten te ontbijten en af te sluiten met een verfrissende zwembeurt. Klaar om terug naar het herfstige België te vliegen.
Afscheid nemen van Verenigde Arabische Emiraten doen we zoals steeds met de woorden van de schrijver Jack Kerouac: ‘Leef, reis, ga op avontuur, wees dankbaar en heb nergens spijt van.’ En zo is het maar net.
Tekst: Dirk Selis - Foto’s: Louise Selis & Olivier Standaert
Wie deze reis wil boeken De Blauwe Vogel
Comments